Doorzettingsvermogen wordt gezien als belangrijkste eigenschap dat invloed heeft op het bereiken van de top.

Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok Netpanel in opdracht van The Executive Network onder 249 Nederlandse topmanagers en -bestuurders.

De helft van de respondenten geeft aan dat dit de belangrijkste succesfactor is. Daarnaast noemt 43 procent inzet als belangrijke eigenschap. Ook emotionele intelligentie (40 procent), nieuwsgierigheid (20 procent) en assertiviteit (9 procent) worden genoemd als belangrijke eigenschappen voor een topbestuurder.

Naast deze factoren speelt geluk een rol in de weg naar de top, vindt meer dan de helft van de bestuurders. Een kwart geeft aan dat hun huidige positie hen is "overkomen".

Studententijd

Tijdens de studententijd bleken de vrouwelijke bestuurders ambitieuzers dan hun mannelijke collega’s. Meer dan de helft streefde naar de hoogst mogelijke cijfers, tegenover 38 procent van de mannen.

Daarnaast vindt bijna een derde van de respondenten dat het lidmaatschap van een studentenvereniging en het constant bezig zijn met het opbouwen van een netwerk heeft bijgedragen aan zijn of haar carrière.

Verder concluderen de onderzoekers dat de afkomst van grote invloed is op de verloop van de carrières. Zo heeft de helft van de bestuurders minstens één ouder die ook als leidinggevende werkte.