Vlad Shcherbatov is een van de weinige 3D-printspecialisten in Nederland. Vanuit zijn kantoor print hij vooral opdrachten voor zakelijke klanten. "Zij mailen mij hun ontwerp in 3D en ik print het vervolgens."
 

Het beroep 3D-printspecialist staat op de zevende plaats van een door Linkedin opgestelde top tien van de meeste verrassende beroepen volgens ouders. De sociale netwerksite stelde de lijst samen naar aanleiding van de Bring in Your Parents Day op 6 november.

Shcherbatov heeft zijn bedrijf 3DV Print een jaar geleden opgericht. "Ik ben vanuit huis begonnen en het is heel snel gegaan. In oktober heb ik mijn eigen kantoor geopend." Zijn bedrijf loopt zo goed, dat hij het niet meer alleen aan kan. "Tegen 2015 wil ik personeel in dienst nemen. Ik red het eigenlijk niet meer alleen."

Hobby

Het werk als 3D-printspecialist begon voor hem als een hobby. "De opleiding die ik gevolgd heb, heeft niets met mijn huidige werk te maken. Maar tech heeft altijd mijn interesse gehad, vroeger vond ik computers bijvoorbeeld al interessant. Het was dus altijd op de achtergrond aanwezig."

Nadat het printen zijn interesse had gewekt, besloot de 3D-printspecialist een 3D-printer aan te schaffen. "Mensen hoorden via via dat ik zo'n printer had en vroegen mij of ik iets voor ze wilde printen. Ik kreeg uiteindelijk best veel klanten, daardoor is het idee ontstaan om een bedrijf te starten."

Inmiddels richt hij zich vooral op zakelijke klanten. "Maar dat wil ik veranderen. Ik wil me meer op de consument richten, alleen is dat nu nog niet mogelijk omdat ik handen tekort kom."

3D-printen is de laatste paar jaar erg populair geworden. "Dit komt vooral door de aandacht van de media. 3D-printen bestaat al 27 jaar, maar het krijgt pas sinds anderhalf à twee jaar veel aandacht. Hierdoor ontdekten mensen het", stelt de ondernemer.

Startups

In vergelijking met 'normale' printbedrijven zijn er volgens Shcherbatov toch nog weinig 3D-printbedrijven. "De bedrijven die er zijn, zijn meestal startups. Daarnaast werken de meesten vanuit huis. Ik ben een van de weinigen die een eigen kantoor heeft."

Shcherbatov verwacht dat dit gaat veranderen, hij ziet een grote toekomst voor 3D-printen. "De ontwikkeling van 3D-printers gaat met grote stappen. Het is mogelijk dat over tien jaar iedereen zo'n printer in huis heeft, zoals nu iedereen een deskop-printer heeft."

Als voorbeeld noemt hij het kopen van een koffiezetapparaat. "Wie weet is het over een aantal jaar mogelijk een uniek model van een koffiezetapparaat te kopen via internet. Vervolgens print je hem met je eigen 3D-printer en monteer je hem zelf. Maar dat klinkt wel heel futuristisch."

Draagdoekconsulent helpt ouders aan geschikte draagdoek | Van shorttracker tot bitcoinhandelaar | iPhone-glazenmaker succesvol in kroeg