
Vijf do's en don'ts voor Linkedin-gebruikers
Loopbaanprofessional en auteur Aaltje Vincent vertelt wat er juist wel en niet op het sociale netwerk thuishoort.
1. Do: Kies een professionele zakelijke portretfoto en trek voor de foto sollicitatiekleding aan. Het vakgebied waarin iemand werkzaam is, bepaalt de kledingsoort.
Don't: Vermijd vakantiefoto's in ski-outfit, foto’s met een drukke achtergrond of portretten met je eigen kind.
2. Do: Omschrijf jezelf als oplossing voor de werkgever. Een Linkedin-lid moet zich altijd richten op de lezer.
Don't: Zeuren op Linkedin is taboe. Vincent ziet dat werkzoekenden dat vaak wel doen. Zo vertellen ze bijvoorbeeld dat ze weer zijn afgewezen voor een baan. Maar recruiters die op het punt stonden om diegene uit te nodigen, zullen daarvan afzien als ze gezeur tegenkomen.
3. Do: Gebruik de juiste trefwoorden en de goede functietitels om gevonden te worden. Kies de termen die gangbaar zijn binnen het vakgebied. Zoek in online vacatureteksten om de juiste termen te vinden.
Don't: Verzand niet in algemeenheden en wees niet te bescheiden. Omschrijf wat voor producten je hebt ontwikkeld en geoptimaliseerd, omdat dit je onderscheidt van vakgenoten. En zet er ook de dingen bij die je zelf misschien heel gewoon vindt, maar waar je wel goed in bent.
4. Do: Gebruik alle onderdelen van een Linkedin-profiel. Daar kunnen onder meer projecten, extra diploma's en delen van een portfolio op geplaatst worden. En in al die teksten kun je ook weer relevante trefwoorden kwijt.
Don't: Vergeet niet de optie "uw netwerk op de hoogte stellen" uit te zetten. Op die manier krijgt het eerstegraads netwerk niet bij elke kleine profielwijziging een update. Bij het invullen van een nieuwe baan is het wel weer slim om deze optie aan te zetten.
5. Do: Zet je telefoonnummer drie keer op je profiel als je gebeld wil worden. Bij de contactgegevens, in je samenvatting en bij je persoonlijke gegevens onderaan.
Don't: Hoop niet dat je gemaild wordt als iemand interesse in je heeft. "Recruiters, HRM'ers en intercedenten gaan niet eerst mailen, die willen bellen", zegt Vincent.
Aaltje Vincent heeft meerdere boeken geschreven over hoe sociale media voor de carrière of het vinden van werk ingezet kunnen worden.