Ziekteverzuim door stress komt nu acht keer vaker voor dan vijf jaar geleden. ArboNed is een campagne gestart om werkgevers daarvan bewust te maken.

Dat meldt de landelijke arbodienst maandag.

ArboNed hoopt dat ondernemers daardoor verder psychisch verzuim kunnen voorkomen.

Een derde van de werknemers die lange tijd niet komt werken, heeft psychische klachten. Een werknemer met psychische klachten zit gemiddeld 180 dagen thuis.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is stress daarmee "het grootste beroepsrisico".

Ziek

"Iedereen ervaart stress, daar is op zich niets mis mee. Maar van te lang en te veel stress, kun je dus ziek worden", zegt algemeen directeur Mirjam Sijmons van ArboNed.

"Als je weet dat één verzuimdag al snel 250 euro kost, dan is niets doen geen optie", meent ze. Dergelijk ziekteverzuim kostte het Nederlandse bedrijfsleven in de eerste helft van dit jaar zo’n 800 miljoen euro.

Loket

Arboned heeft een werkgeversloket geopend voor ondernemers die vragen hebben over hoe ze moeten omgaan met de psychische klachten van hun personeel. Ook staat er op de site van de dienst extra informatie over hoe werkgevers psychische klachten kunnen herkennen.

Daarnaast heeft de dienstverlener samen met trendwatcher Adjiedj Bakas een boek gepubliceerd dat inzicht moet geven in de psychische klachten die tot verzuim leiden.

Volgens Bakas hoeft iemand niet ziek te worden van hard werken. "Durf gewoon te zeggen dat het je soms te veel wordt", legt Bakas uit. Volgens hem moet het taboe rondom stress doorbroken worden.

"Bazen moeten alerter zijn op signalen. Ziek worden van stress is te zot voor woorden."

Campagne

In mei startte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken ook een campagne die de risico's van te veel stress op het werk bespreekbaar moet maken.

Inspectie SZW gaat de komende jaren extra controleren of de werktijden en de werkdruk bij bedrijven gezond zijn. En ook checkt de inspectie of er agressie is op de werkvloer.

Asscher wil af van taboe rond werkstress | Werknemer verzuimt meer vanwege stress

Acht tips om verzuim aan te pakken