AMSTERDAM - Jongeren zijn over het algemeen tevreden over hun vakantiebaantje. Het gemiddelde cijfer dat werkgevers krijgen is een zeven. Vooral de werksfeer en de inwerkperiode scoren goed. Dat blijkt uit onderzoek van CNV Jongeren naar de Beste Vakantiewerkgever van het Jaar Prijs.

CNV Jongeren is tevreden met het resultaat. Ruim duizend vragenlijsten zijn ingevuld via de website van de jongerenvakbond. Daarbij zijn dertig werkgevers genomineerd voor de prijs. Respondenten waren enthousiast over de loonstrookjes, de werktijden en het inwerken.

De dertig doen het ook goed wat betreft contracten, uitbetaling bij ziekte en van vakantiegeld. Dat is uitzonderlijk, zegt CNV Jongeren. Veertig procent van de jongeren werkt zonder contract in de vakantie; 56 procent wordt niet uitbetaald bij ziekte en meer dan de helft van de jongeren krijgt geen vakantiedagen over gewerkte uren.

Er kan dus nog een en ander verbeteren, meent CNV Jongeren. Dat is dan ook aanleiding een prijs voor beste vakantiebaan uit te reiken; het moet werkgevers stimuleren hun voorwaarden te verbeteren. De prijs werd twee jaar geleden in het leven geroepen. De genomineerden dit jaar zijn te zien op de website.