AMSTERDAM - Na het teruglopen van het ziekteverzuim doemde de discussie over de langere werkweek op. Steeds meer bedrijven willen de werkweek oprekken om de productiviteit te verhogen. Werkgevers zien zich echter geconfronteerd met een nieuw fenomeen: mentaal verzuim. Daarover bericht Trouw dinsdag.

"Wel op de zaak zijn, maar niet met de zaak bezig zijn", zo omschrijft 'organisatievitalisator' Hans Visser het verschijnsel in de krant. Hij houdt zich met zijn bedrijf United Sense op verzoek van zijn opdrachtgevers bezig met het vaststellen en oplossen van het probleem, dat volgens Visser enorme financiële gevolgen heeft voor het bedrjifsleven.

Het veelvuldig staren naar een computerscherm of het al te lang leunen tegen het koffieapparaat kan een onderneming met 1.800 werknemers jaarlijks tientallen miljoenen euro's kosten, zegt Visser. "De tijd die niet productief wordt besteed kan wel oplopen tot 40 procent."

Hij denkt dat het mentaal verzuim ontstaat doordat ze zich in omstandigheden bevinden waar ze geen macht over hebben. Visser kan zich derhalve niet voorstellen dat invoering van een langere werkweek een positieve invloed heeft op de barometer van het mentale verzuim.