VOORBURG - Het aantal banen bij de lagere overheden is in vier jaar tijd met 13 procent toegenomen. Eind 1999 werkten er .000 mensen, tegen ruim 241.000 eind 2003. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Het totale aantal banen in Nederland steeg in die periode met ,4 procent. Het verschil in groei valt volgens het CBS voor een deel te verklaren uit de snellere stijging van het aantal deeltijdbanen bij de lagere overheden als gemeenten, provincies en waterschappen.

Vergeleken bij andere sectoren werken er bij de lagere overheden veel ouderen. Van het personeel was eind 2003 16 procent 55 jaar of ouder. Voor heel Nederland was dit in 2002 9 procent, aldus het CBS. Andere sectoren met relatief veel ouderen zijn de industrie (11 procent) en het onderwijs (15 procent).

Een van de oorzaken van de vergrijzing bij de lagere overheden is dat zij veel dertigplussers aannemen, aldus het CBS. Een op de acht nieuwe werknemers is ouder dan vijftig.