FRANKFURT - De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft de werkgevers en vakbonden opgeroepen om snel een compromis te bereiken over hun conflict over arbeidstijden. Schröder zei in een vrijdag gepubliceerd interview met de zakenkrant Financial Times Deutschland dat "ideologische loopgraven" de Duitse economie schaden.

In Duitsland is momenteel veel arbeidsonrust over plannen van enkele grote concerns om de werkweek weer te verlengen tot veertig uur. Bij autofabrikant DaimlerChrysler vinden daarom op initiatief van de machtige vakbond IG Metall al prikacties plaats. Donderdag namen daar 60.000 werknemers aan deel.

DaimlerChrysler meent echter dat langer werken zonder dat daar extra salaris tegenover staat, noodzakelijk is om beter te kunnen concurreren. Uiteindelijk moet de maatregel 500 miljoen euro opleveren bij zijn belangrijkste fabriek in Sindelfingen nabij Stuttgart, waar Mercedes-modellen van de band rollen.

De Europese topman van General Motors, Carl-Peter Forster, zei donderdag dat DaimlerChrysler momenteel een "ijsbrekersfunctie" vervult met zijn plannen voor kostenbesparingen. Zijn concern wil in Europa eveneens honderden miljoenen euro's gaan besparen bij Opel.

Schröder meent dat de strijdende partijen op zoek moeten gaan naar flexibele oplossingen. CAO's bieden daartoe ook openingen, aldus de bondskanselier. Het is volgens Schröder verkeerd om alleen te discussiëren over de vraag of er 35 of 40 uur gewerkt moet worden. "Dat is pure ideologie."