VOORBURG - De werkloosheid is het afgelopen kwartaal licht afgenomen. In de maanden april, mei en juni hadden gemiddeld .000 Nederlanders geen baan, terwijl in de eerste drie maanden van dit jaar nog gemiddeld 500.000 mensen werkloos waren.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. Ten opzichte van een jaar eerder is de werkloosheid in het tweede kwartaal wel gestegen, namelijk met 90.000 mensen.

Voorzichtig optimistisch

CBS-onderzoeker M. Vergeer is voorzichtig optimistisch over de ontwikkeling van de werkloosheid. "De daling van de afgelopen maanden is nog niet overtuigend. In het eerste kwartaal is de werkloosheid namelijk altijd hoger doordat er minder banen zijn in sectoren als de bouw, horeca en landbouw. De vaart uit de groei is er wel duidelijk uit."

Het afgelopen halfjaar nam de werkloosheid gemiddeld met 9000 banen per maand toe. Eerder lag dit gemiddelde stijgingstempo nog boven de 10.000 per maand.

Jeugdwerkloosheid

Volgens Vergeer is vooral de groei van de werkloosheid onder jongeren afgenomen. In het tweede kwartaal loopt de jeugdwerkloosheid gewoonlijk op, omdat schoolverlaters en vakantiewerkers zich op de arbeidsmarkt melden.

In de maanden april, mei en juni telde het CBS 126.000 werklozen onder 15- tot 25-jarigen. "Dat betekent een stijging van 4000 ten opzichte van het eerste kwartaal en dat is een stuk lager dan de stijging van 22.000 een jaar eerder in dezelfde periode", aldus Vergeer.