AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft voor dit jaar en volgend jaar vijfhonderd woningen gereserveerd voor nieuwe docenten, politiemensen en zorgpersoneel. Op die manier hoopt de stad werknemers uit deze sectoren, die met personeelstekorten kampen, naar de hoofdstad te lokken of te beletten naar elders te verhuizen.

Amsterdam heeft sinds 2001 bijna duizend personeelsleden aan een woning geholpen. Van de vijfhonderd huurwoningen die de gemeente nu beschikbaar heeft gesteld, zijn er negentig bestemd voor nieuwe agenten, tweehonderd voor onderwijspersoneel en 210 voor werknemers in de zorg, aldus Het Parool.

Door de zware werkdruk en het krappe aanbod op de woningmarkt is het voor veel van deze middeninkomens een weinig aanlokkelijk vooruitzicht naar Amsterdam te trekken. Door hen een huis aan te bieden hoopt de gemeente pas afgestudeerden te werven of te behouden voor de stad.

De voorrangsregeling met woningen is onderdeel van een pakket met secundaire regelingen, dat het voor deze beroepsgroepen aantrekkelijk moet maken in Amsterdam te gaan werken. Zo kunnen werknemers een financieel aantrekkelijke hypotheek afsluiten als ze liever een woning willen kopen. Eind volgend jaar besluit Amsterdam of de regeling wordt voortgezet.