LEIDSCHENDAM - Kassamedewerkers worden steeds vaker door vrienden en bekenden onder druk gezet om producten niet langs de scanner te halen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft hierover de laatste maanden "enkele tientallen meldingen" binnengekregen van diverse supermarktketens. Dat heeft adjunct-directeur Roorda van de koepelorganisatie van supermarkten zaterdag gezegd.

Diefstal bezorgt supermarkten een jaarlijkse schadepost van 180 miljoen euro. Daarvan komen enkele tientallen miljoenen voor rekening van het eigen personeel. Het bewust niet scannen van boodschappen is "helaas een nieuw fenomeen, dat in toenemende mate plaatsvindt", stelde Roorda. Hij weet niet precies hoe groot de schade is. "Maar het gaat niet om een paar tientjes. We praten over duizenden euro's per geval."

'Welwillend'

De adjunct-directeur benadrukte dat het om "welwillende caissières" gaat. "Ze worden door vrienden en bekenden onder druk gezet om vooral de duurdere boodschappen niet te scannen." De frauderende kopers zijn vooral happig op cosmetica, koffie, vlees, luiers en wasmiddelen.

CBL broedt op een aantal maatregelen om de diefstal te bestrijden. "Te denken valt aan extra en verscherpt toezicht door hoofdcaissières en wellicht met behulp van camera's", zei Roorda. Daarnaast denkt het CBL over de uitwisseling van personeelsgegevens. Hierbij belanden frauderende kassamedewerkers op een zwarte lijst om te voorkomen dat ze na ontslag weer bij een andere supermarkt kunnen werken."