AMSTERDAM - De tbs-patiënt die enige tijd geleden in de Achterhoek een meisje ontvoerde en misbruikte, werkte al maanden bij een Albert Heijn-winkel. Zijn collega's wisten niet over zijn achtergrond. Volgens De Telegraaf is dat niet uitzonderlijk: via uitzendbureaus vinden tbs'ers werk, zonder hun geschiedenis prijs te geven.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie, mogen tbs'ers via uitzendbureaus aan het werk 'omdat we anders zeker weten dat patiënten geen eerlijke kans krijgen'. "Wel weten de wergevers dat het gaat om een tbs'er," zegt Justitie in De Telegraaf.

Het uitzendbureau waarbij de ontvoerder van Wei Wei Wu was aangesloten, ontkent de bewering van Justitie, dat de tbs'er zich met een begeleider bij de werkplek aanmeldt. "Wij wisten helemaal van niets. (...) Op het inschrijfformulier heeft hij niet aangegeven dat hij een justitieel verleden had", zegt een woordvoerster van Tempo Team.

Ook reclassering zegt dat werkgevers niet altijd van te voren worden ingelicht en dat de keuze van een werkplek zonder tussenkomst van een begeleider door de tbs'er zelf wordt gemaakt.