AMSTERDAM - Meer slechte rijscholen steken de kop op. Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheid en Bovag (de brancheorganisatie) is het aantal rijscholen sinds acht jaar voor het eerst weer gestegen. De oorzaak zou de recessie zijn. Bovag meldt in het Algemeen Dagblad woensdagochtend dat veel nieuwe instructeurs 'te licht denken over een eigen bedrijf'.

Het CBR pleitte eerder al voor een sanering in de branche. Die is inderdaad doorgevoerd want van de bedrijven die in 1996 actief waren is 25 procent in 2004 verdwenen.

Het Algemeen Dagblad schrijft dat er in 2003 109 rijscholen zijn bijgekomen wat het totaal aantal op 5.019 doet komen. De nieuwe scholen nemen echter niet meer dan 10 examens per jaar af. Het slagingspercentage is volgens de krant 'bedenkelijk'. Volgens Bovag leveren instructeurs die de rijschool er bij doen doorgaans slecht werk.

Jos Vaessen, directeur van het CBR heeft het in het AD over 'veel grijze ondernemingen en amateurisme'. "De opkomst van dergelijke ondernemingen staat haaks op ons pleidooi voor grotere en vooral sterkere bedrijven", aldus Vaessen. Hij is vooral bezorgd over de verkeersveiligheid.