AMSTERDAM - Het aantal mensen met een WW-uitkering is eind maart gegroeid tot bijna 307.000. Dat zijn er 26.000 meer dan eind vorig jaar. "Het is voor het eerst sinds mei 1998 dat het aantal WW-uitkeringen weer boven 300.000 uitkomt", aldus uitkeringsinstantie UWV maandag.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar nam het aantal WW-uitkeringen in de eerste drie maanden van dit jaar 32 procent toe. Het UWV verwacht dat de stijging heel 2004 zal aanhouden.

De werkloosheid nam vooral toe onder jongeren. Met een groei van procent steeg het aantal WW-uitkeringen onder mensen ouder dan ,5 jaar veel minder snel. Het UWV onderzoekt of dit komt door recente maatregelen van het kabinet zoals de herinvoering van de sollicitatieplicht voor mensen van 57,5 jaar en ouder.

Naast de WW keert het UWV ook de WAO uit. In de eerste drie maanden daalde het aantal WAO'ers met 6000 tot bijna 780.000. In de periode nam het aantal aanvragen voor een WAO-uitkering met 20 procent af in vergelijking met het laatste kwartaal van 2003. De instroom in de WAO zal daarom de komende maanden blijven dalen, denkt het UWV. "De huidige wetgeving blijft effect sorteren."

Zo zijn werknemers en werkgevers er zelf verantwoordelijk voor geworden om zieke mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Hierdoor hoeven zij minder vaak een uitkering door arbeidsongeschiktheid aan te vragen.

Het UWV had in het eerste kwartaal moeite alle WAO-keuringen op tijd uit te voeren door een nieuwe manier van werken. Het verwacht dat "de productiviteit snel weer op orde" zal zijn.