UTRECHT - Gedogen van onveilige werkomstandigheden is de norm in Nederland. Uitval door ziekte het gevolg. Dat stelde directeur Wim Eshuis van het FNV Bureau Beroepsziekten woensdag tijdens het symposium 'De toekomst van de beroepsziekten in Nederland' in Utrecht.

Bij het Bureau Beroepsziekten hebben sinds de oprichting vier jaar geleden ruim 2000 mensen aangeklopt wegens onveilige arbeidsomstandigheden. Inmiddels heeft het FNV-bureau in vijfhonderd dossiers de werkgever aansprakelijk gesteld. In circa honderd zaken is een claim toegekend, waarbij in totaal bijna 3 miljoen euro aan schadevergoedingen is uitgekeerd.

Aanpak

Volgens Eshuis leert de ervaring dat de aanpak van beroepsziekten in Nederland op de schop moet. Volgens de directeur van het FNV-bureau zit er nu "een gapend gat" tussen regelgeving en wetenschappelijke kennis over arbeidsrisico's en de praktijk op de werkvloer om mensen te beschermen.

Daarbij wees hij op een woensdag gepresenteerde bundel van het Bureau Beroepsziekten met de ervaringen van zeven werknemers: een uitvoerder in de bouw met een burn-out, een machinebediender met contacteczeem, een onderhoudsmonteur met lawaaidoofheid, een tandtechnicus met de hersenaandoening OPS, een vleesverwerker met een kapotte rug en RSI bij een bedrijfsjournaliste en een koekjesverpakker.

Nog meer ellende

Bij veel bedrijfsartsen ontbreekt volgens Eshuis de aandacht voor beroepsziekten. Arbo-artsen zouden ook onvoldoende onafhankelijk zijn van de opdrachtgever, de werkgever. "Zieke werknemers worden zo snel mogelijk aan het werk gestuurd onder het moto: rust roest. Bedrijfsartsen hebben geleerd dat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk moeten. Dat zou definitieve uitval voorkomen. Nog meer ellende is echter het gevolg."

Verder hekelt Eshuis de rol van verzekeraars. "Brieven verdwijnen onder in een la of worden niet beantwoord. Vertragen en doorschuiven van dossiers is doorgaans de belangrijkste activiteit van de verzekeraar. Want tijd is geld, dat wil zeggen: uitkeren kan altijd nog, het liefst zo laat mogelijk."

Kwaliteitscriteria

De directeur van het FNV-bureau pleit voor het invoeren van kwaliteitscriteria voor verzekeraars bij de claimbeoordeling van beroepsziekten. Daarnaast moeten arbo-diensten onafhankelijk van de werkgever kunnen opereren en moeten werknemers meer instrumenten krijgen om hun werksituatie te verbeteren.