DEN HAAG - Het snel uitdijende systeem van illegale arbeid is vooral te wijten aan de consumenten. De vraag om een goedkope krop sla of om het goedkoop laten inbouwen van een keuken stuwt het aanbod van illegale arbeiders. Dat zeiden de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland en bouwersclub BouwNed dinsdag.

Ze reageerden hiermee op cijfers van de ABU, de koepelorganisatie van uitzendbureaus, waaruit bleek dat er 6600 bureaus zijn die op illegale wijze personeel uitlenen. Ze bemiddelen ongeveer 100.000 mensen per jaar in vooral de tuinbouw en de bouw. Ze zijn jaarlijks goed voor een omzet van 1 miljard euro. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken voert waarschijnlijk dit jaar nog een hogere boete in om een halt te roepen aan de groei van illegale arbeid.

Prijzenslag

Volgens LTO-voorzitter G. Doornbos willen consumenten steeds goedkopere producten kopen. “Dat blijkt wel uit de prijzenslag in de supermarkten.” Om de kosten te drukken, schakelen sommige tuinders daarom illegalen in.

Verder speelt mee dat de internationale concurrentie in de tuinbouw ‘hard en hevig’ is, aldus Doornbos. “In Spanje werkt men veel met goedkope arbeid uit Noord-Afrika. In de Verenigde Staten zijn veel illegale Mexicanen actief in de tuinbouw.”

Bouw

Ook in de bouw zijn veel consumenten geneigd in zee te gaan met illegale arbeiders. De prijs is in dat geval doorslaggevend, stelt een woordvoerder van BouwNed. Wegens de economische neergang kan het volgens hem bovendien aantrekkelijk zijn voor kleine bouwondernemingen om goedkope illegalen in te huren.

Dit is echter strafbaar, waarschuwt BouwNed. “Je hebt ook niets om op terug te vallen.” Hij weet van gevallen dat een goede aannemer moest komen om de rotzooi van een illegaal op te ruimen.

LTO en BouwNed willen allebei dat er een einde komt aan illegale arbeid. Ze spreken van broodroof en concurrentievervalsing. Doornbos: “Daarom geen kwaad woord over het boetebeleid van Rutte.”