BORN - De vakbonden gaan woensdag de leden bij NedCar raadplegen over vervolgstappen na het verstrijken van het ultimatum aan de Limburgse autofabriek. 

Donderdag volgt een grote personeelsbijeenkomst waar een besluit over acties zal vallen. Dat maakte bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten dinsdag bekend na afloop van overleg tussen vakbonden en ondernemingsraad (or).

Afgelopen vrijdag verliep een ultimatum van bonden en or over het sociaal plan. De bonden eisen dat eigenaar Mitsubishi serieus gaat onderhandelen over een sociaal plan. Maar Mitsubishi wil eerst het verloop van gesprekken met een mogelijke overnamekandidaat afwachten.

Beduveld

Van Rees zei dat de bonden voorzichtig en zorgvuldig willen handelen in de wat hij noemde complexe situatie. De vakbonden voelen zich beduveld door Mitsubishi.

De Japanners spraken met vakbonden en minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) af dat de onderhandelingen met overnamegegadigden en over het sociaal plan los van elkaar en tegelijktijdig zouden verlopen. Maar deze belofte is volgens de bonden verbroken, want de Japanners praten niet over het sociaal plan.

Zo'n plan is nodig als NedCar eind dit jaar dicht moet omdat Mitsubishi stopt met de productie van Colts en Outlanders in Born. Bij NedCar werken 1500 mensen.