UTRECHT - De schoonmaakbedrijven Hago en Gom geven personeel dat niet aan de CAO is gebonden een fors hogere loonsverhoging dan werkgevers en werknemers hebben afgesproken in het najaarsakkoord.

Dat heeft FNV Bondgenoten dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om schoonmaakbedrijven waarvoor onlangs een CAO is afgesloten die voldoet aan de afspraken in dat akkoord. Dat betekent: in 2004 geen loonsverhoging, hoogstens een bonus wanneer de prestaties goed zijn.

Bij Hago krijgen medewerkers die niet onder de CAO vallen een loonsverhoging van rond de 2 procent, bij Gom 3 procent eenmalig. Opgeteld gaat het om ruim duizend van de 20.000 werknemers. De afspraken over de arbeidsvoorwaarden voor het hoger personeel maakt de werkgevers met de OR.

“Zo worden de druiven wel erg zuur voor onze leden”, stelt een bestuurder van Bondgenoten E. Stam. Hij vindt dit niet uit te leggen aan de schoonmakers die tot de laagst betaalden behoren. Stam sluit niet uit dat ook andere grote schoonmaakbedrijven het niet zo nauw nemen met het centraal akkoord.