DEN HAAG - Als de overheid geen maatregelen neemt om de Nederlandse uitvoer te vergemakkelijken, loopt Nederland de komende jaren tienduizenden banen en miljarden euro's mis. Dat stelt MKB-Nederland, de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, in een dinsdag verschenen rapport over de export van industriële ondernemingen.

Als de overheid ingrijpt, komen er de komende jaren ongeveer .000 industriële exporteurs bij. Dit levert mogelijk 46.000 banen en 6,7 miljard euro extra op, aldus MKB-Nederland. Als de overheid geen maatregelen neemt, groeit het aantal banen in het industriële midden- en kleinbedrijf de komende vijf jaar met 'slechts' 6500. Het aantal exporteurs neemt dan met 5500 toe. Dit brengt 1,13 miljard euro extra in het laatje.

Waarborgfonds

Het midden- en kleinbedrijf in de industrie komt nu nog te veel problemen tegen bij de export, aldus de werkgeversclub. Zo durven veel ondernemers niks uit te voeren uit angst dat ze niet betaald krijgen. MKB-Nederland wil dat overheid een waarborgfonds in het leven roept om de financiële risico's te beperken.

Ambassades

Ambassades kunnen ingezet worden om ondernemers te informeren over lokale wetten en regelgeving, aldus de werkgeversorganisatie. Zij kunnen bijvoorbeeld rapporten leveren die kunnen dienen als handleiding of 'wegwijzer', aldus MKB-Nederland.

De overheid kan daarnaast de papieren rompslomp verminderen. Dit zou op Europees niveau ook moeten worden aangepakt. Ook moet in kaart worden gebracht wat de verschillen zijn tussen de belastingen en heffingen in de Europese landen.

Onderwijs

Het midden- en kleinbedrijf heeft volgens de brancheorganisatie te weinig kennis van afzetmarkten. Het onderwijs kan een helpende hand bieden. De overheid moet op meer samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven aansturen. Ondernemers weten ook onvoldoende over de lokale mentaliteit en cultuurverschillen. Ambassades kunnen hier informatie over geven.