DEN HAAG - De elitebank Staalbankiers krimpt voor de helft in. De Achmea-dochter schrapt 250 van de 450 banen en sluit elf van haar zeventien kantoren. De bank stopt verder met business banking, het zakendoen voor bedrijven, en het verstrekken van leningen aan de vastgoedsector. Dat heeft de bank dinsdag gezegd.

Van de 250 arbeidsplaatsen die verdwijnen denkt Staalbankiers er honderd via uitbesteding van taken (ict, ondersteunde diensten) elders onder te kunnen brengen. Bij de overige 150 banen die worden geschrapt zullen gedwongen ontslagen niet vermeden kunnen worden, aldus een woordvoerder.

Te ambitieus

Met de reorganisatie erkent Staalbankiers dat het te ambitieus is geweest. In 2000 kondigde de bank aan haar netwerk fors uit te breiden. De benodigde klanten moesten komen uit de categorie tweeverdieners van 35 jaar of ouder, die in de hoogconjunctuur van eind vorige eeuw een behoorlijke vermogenspositie hadden opgebouwd.

De economische neergang van de afgelopen jaren gooide roet in het eten. “Gebleken is dat de ambities van Staalbankiers onder de huidige economische situatie en marktomstandigheden niet te realiseren zijn.” Volgens de woordvoerder bedroeg het operationele verlies jaarlijks enkele tientallen miljoen euro's en dat dreigde de komende jaren niet te veranderen.

Rijke particuliere klant

De pijn voor de bank zit evenwel niet bij vermogende klanten, van oudsher de kernactiviteit van Staalbankiers. Het zogeheten 'private banking' is een florerende bezigheid, licht de zegsman toe. Voor die rijke particuliere klant blijft de bank verspreid over het land een netwerk van zes regiokantoren onderhouden. De vestigingsplaatsen van die kantoren zijn nog onbekend.

Vastgoedmaatschappen

De verliezen zaten de afgelopen jaren vooral in het zakendoen voor bedrijven. Het financieren van vastgoed was op zich niet verliesgevend, maar de marges waren te klein. De bank gaat wel door met de zogeheten vastgoedmaatschappen. Daarbij koopt de bank flats en appartementen op, om ze vervolgens na enkele jaren te koop aan te bieden aan de huurders.

Negatief in het nieuws

Het stoppen met de financiering van commercieel vastgoed komt kort nadat Staalbankiers' vastgoedactiviteiten negatief in het nieuws is gekomen. “Een ongelukkige samenloop van omstandigheden”, aldus de woordvoerder. Twee medewerkers zouden via ongeoorloofde transacties de koers van vastgoedfonds VHS hebben willen manipuleren. De beurswaakhond AFM onderzoekt de kwestie.

Ook de besprekingen tussen moederbedrijf Achmea met Rabobank staan los van de huidige reorganisatie, aldus Staalbankiers. Beide financiële concerns praten al enkele maanden over samenwerking. Een eerdere poging om activiteiten te combineren liep in 1998 spaak. Rabobank bedient via Schretlen de vermogende particulier.