GRONINGEN - Staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) heeft 18 miljoen euro toegekend aan bedrijven in Noord-Nederland. Het geld komt via een regeling om bedrijven te stimuleren, de IPR. De investeringen moeten honderden extra banen opleveren in de regio.

Het geld is bestemd voor de bouw van een moutfabriek van Holland Malt in de Eemshaven, voor het bedrijf Scania in Meppel en voor het in Hoogezand gevestigde S.C.A. Hygiene Products.

Volgens een woordvoerder is 7,4 miljoen euro bestemd voor de moutfabriek, een gezamenlijk project van Bavaria en de coöperatie Agrifirm. De bouw van deze fabriek in 2004 levert in totaal bijna zeventig arbeidsplaatsen op.

Voor Scania in Meppel is een bedrag van 6,4 miljoen euro toegekend, bestemd voor de bouw van een technologisch hoogwaardige lakkerij in Meppel. De bouw levert naar verwachting 150 nieuwe arbeidsplaatsen op plus honderd banen bij andere bedrijven.

S.C.A. in Hoogezand kan een investeringspremie van 4,2 miljoen euro tegemoet zien voor een uitbreiding van de productiecapaciteit. Dit bedrijf maakt damesverbanden en producten tegen incontinentie. De uitbreiding levert veertig nieuwe arbeidsplaatsen op.

Onlangs werden al investeringspremies toegekend aan Philips Drachten (4,6 miljoen) en Remag Aloys in Groningen (1,4 miljoen). Het Rijk neemt in de IPR een beperkt deel van de totale investeringen voor haar rekening. In totaal gaat het bij de vijf betrokken bedrijven nu om een bedrag van 175 miljoen aan investeringen.