HAARLEM - Mensen kunnen in een recessie meer hebben van hun baas dan in tijden van economische voorspoed. Dat valt op te maken uit een dinsdag verschenen enquête van het weekblad Intermediair over leiderschap . Het blad peilde voor het vierde achtereenvolgende jaar de mening van 20.000 mensen. Managers oordelen op veel gebieden positiever over hun kwaliteiten dan hun werknemers doen.

Werknemers oordeelden over de hele linie opvallend milder over hun baas dan in de voorgaande jaren. Zij vinden hun managers minder autoritair en betrouwbaarder. 70 Procent van de bazen komt volgens de medewerkers zijn afspraken na. In 2000 lag dat percentage op 60. Vier jaar geleden meende nog niet de helft van de ondervraagden (48 procent) dat hun baas tegen kritiek kan. Nu ligt dat op 61 procent.

Werknemers die niet voor hun baan hoeven te vrezen, oordelen beduidend positiever over hun baas dan mensen die een reorganisatie of ontslag boven het hoofd hangt. De eerste groep geeft hun leidinggevende gemiddeld een 6,7. De tweede groep vindt het functioneren van de leidinggevende maar een 5,7 waard. Toch vindt nog 40 procent van de wernemers dat hun baas geen enkel positief effect heeft op het werk. Vier jaar geleden dacht ruim 50 procent er zo over.