DEN HAAG - Het is voor lichamelijk en psychisch gehandicapten veel moeilijker om aan werk te komen dan voor gezonde mensen. Als zij wel een baan hebben, werkt een op de drie gezonde collega's liever samen met iemand anders. Volgens een op de vier leidinggevenden is het op hun afdeling onmogelijk met gehandicapten te werken.

De beeldvorming over mensen met een handicap is ongunstig, blijkt uit een representatief onderzoek van het onderzoeksinstituut Research voor Beleid, dat minister De Geus (Sociale Zaken) maandag in Den Haag ontving uit handen van de Commissie het Werkend Perspectief (CWP).

De ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid hebben deze commissie in 2003 ingesteld om zoveel mogelijk mensen met een handicap aan werk te helpen en aan het werk te houden.

Minder productief

Veertig procent van de leidinggevenden heeft het idee dat werknemers met psychische klachten minder productief zijn dan mensen die chronisch ziek zijn of een lichamelijke handicap hebben. Dit vooroordeel wordt echter slechts ten dele door de werkelijkheid gestaafd.

De angst voor een hoog ziekteverzuim, een lagere productiviteit en de financiële risico's die daarbij horen, zijn voor ongeveer driekwart van de werkgevers aanleiding om gehandicapte sollicitanten af te wijzen. Velen zijn slecht op de hoogte van de regelingen om deze risico's af te dekken.

Veranderen

Deze situatie moet veranderen, zegt tweederde van de ondervraagde leidinggevenden. Maar dat geldt dan vooral voor anderen. Nog niet de helft (42 procent) wil iets binnen zijn eigen organisatie veranderen. Bijna de helft (49 procent) van de arbeidsgehandicapten heeft nu een baan. Van de gezonde mensen is dat tweederde.

De CWP wil de houding bij werkgevers veranderen. Hun vooroordelen moeten plaatsmaken voor kennis hoe het echt zit. Daarom heeft de commissie twee websites gemaakt en een helpdesk ingesteld.