Werkloosheid Duitsland volgend jaar onder 4 miljoen

BERLIJN - De werkloosheid in Duitsland daalt in 2004 onder de 4 miljoen. De grens wordt ergens in de tweede helft van dat jaar gepasseerd. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken Wolfgang Clement zondag in een vraaggesprek met de krant Welt am Sonntag.

In november van dit jaar waren er nog 4,36 miljoen geregistreerde werklozen in Duitsland. Dat is ongeveer 10 procent van de beroepsbevolking. “Wellicht wordt de grens in oktober 2004 al gepasseerd”, aldus Clement. Het aantal van 4 miljoen werklozen is in Duitsland politiek beladen. In november 2002 werd die mijlpaal overschreden.

In het vraaggesprek met de krant zei Clement ook dat hij volgend jaar een economische groei voor Duitsland verwacht van 1,5 tot 2 procent. “ Het jaar 2003 was een nieuwe start”, zei de minister. “We zijn begonnen met hervormingen van de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. Hierdoor zijn de perspectieven voor volgend jaar beter.”

De Duitse economie is de grootste in de eurozone. De afgelopen drie jaren stagneerde de economie. Voor 2003 wordt er niet of nauwelijks groei verwacht.

Voor volgend jaar verwacht het land een begrotingstekort van 3,5 procent. Het is de derde keer op rij dat er een begrotingstekort van meer dan 3 procent uit de bus komt. Daarmee voldoet Duitsland niet aan de Europese regels. Pas in 2005 daalt het tekort onder de procent, is de verwachting. De economie moet dan wel in twee jaar gemiddeld jaarlijks met 1,5 tot 2 procent groeien.

Tip de redactie