DRACHTEN - Philips schrapt tussen 2005 en 2007 vijftig banen bij zijn vestiging in Drachten. Het bedrijf sluit gedwongen ontslagen niet uit. Dat heeft woordvoerder G. van Doorn van Philips woensdag gezegd. Vakbond CNV spreekt over honderd ontslagen.

In september dit jaar meldde Philips al dat voor het eind van volgend jaar 180 banen zouden verdwijnen, ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand van Philips in Drachten. Deze arbeidsreductie is het gevolg van productieverplaatsing naar China.

Volgens CNV-vakbondsbestuurder P. Fortuin heeft het schrappen van vijftig productieplaatsen als gevolg dat nog eens vijftig banen verdwijnen. Het elektronicaconcern gaat namelijk aandrijfmotertjes voor scheerapparaten inkopen. Eerder produceerde het die zelf. "Er werken achthonderd mensen bij de ontwikkeling van scheerapparaten. Doordat er niet meer zelf geproduceerd wordt, gaan daar banen verdwijnen", aldus Fortuin.

Volgens de vakbondsman reageerde het personeel woensdag emotioneel toen het het nieuws hoorde. "Iedereen weet dat straks toch een bedrijf in China of Japan die motortjes gaat maken. Ik ben ontzettend boos. Het concern produceert al vijftig jaar zelf de motortjes, nu moet dat opeens worden uitbesteed", aldus Fortuin.

Woensdag aan het eind van de middag overlegt de directie van Philips Drachten met de vakbonden. Zij gaat haar plannen dan in detail uit de doeken doen.