AMSTERDAM - De helft van de Belgen doet onbetaalde overuren. Dat blijkt uit een onderzoek van StepStone. 40 procent van de Belgische werknemers werkt niet zomaar over, maar krijgt er wel iets voor in de plaats.

Maar liefst de helft van de Belgen werkt over zonder daarvoor iets in de plaats te krijgen. Veel werknemers zeggen dat overuren bij het werk horen en dat hun werkgever verwacht dat ze meer uren presteren.

Overuren
Een derde van alle Belgen kan vrije dagen opnemen in ruil voor overuren. Slechts 10 procent van de Belgische werknemers krijgt de extra uren uitbetaald.

De resterende groep zegt nooit over te werken.  

Prikklok
“In bedrijven zonder prikklok is het moeilijk om bij te houden hoe lang mensen werken en zullen ze dus minder snel iets terugkrijgen voor hun extra uren. Meestal is er in dergelijke bedrijven dan ook flexibiliteit van beide kanten", zegt Jan Heiremans, Country Manager van StepStone België. "De ene dag werkt een medewerker al eens wat langer, maar op een andere dag kan hij dan eens wat vroeger naar huis."

Voor sommige jobs zijn overuren echter onvermijdelijk, meent hij,  omdat er bijvoorbeeld iets moet worden afgerond. "Er zijn in elke job ook periodes waarin er minder werk is. Als overuren echter systematisch gebeuren, dan moet het bedrijf toch eens gaan kijken of de workload van de medewerker niet te hoog ligt of de medewerker misschien efficiënter zou kunnen werken”, voegt Heiremans eraan toe.

Aan dit onderzoek namen 3100 bezoekers van jobsite Stepstone.be deel.