AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat een proef houden waarin werkloze Amsterdammers met onorthodoxe maatregelen zo snel mogelijk aan het werk worden gezet. De gemeente gaat bijstandsuitkeringen maximaal twee maanden opschorten als werklozen zich onvoldoende inzetten om aan een baan te komen. Dat heeft een woordvoerder van de stad woensdag gezegd.

De proef gaat in ongeveer een zesde van de stad gelden, namelijk het westelijk deel van Amsterdam. Een andere maatregel in het experiment is om mensen die langer dan een half jaar zonder werk blijven, te dwingen om aan de slag te gaan.

De gemeente haalt hen in dat geval met een busje op om te gaan werken aan projecten van algemeen belang. "Maar ook in de zorg en het onderwijs heeft Amsterdam veel hulp nodig", aldus de woordvoerder.

Overigens kunnen mensen van wie de uitkering wordt opgeschort, volgens de woordvoerder wel altijd bij de gemeente terecht voor geld om in hun dagelijks levensonderhoud te voorzien.

De woordvoerder benadrukte dat het doel van de proef is om mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het is volgens hem niet in het belang van werklozen en de stad, dat zij afhankelijk worden van een bijstandsuitkering.