AMSTERDAM - Het is de stille wens van elke kantoormedewerker: automatisch de zithoogte, werkhoogte en monitorhoogte van het bureau afstellen naar zijn of haar wensen. Dat kan nu door middel van een keycard met daarop alle persoonlijke gegevens waaraan de werkplek zich elektronisch aanpast.

De techniek, ontwikkeld door kantoorinrichter ASPA, is maandag aan het publiek gepresenteerd. Het systeem maakt het mogelijk persoonlijke gegevens van een medewerker op te slaan in een chip op de keycard. Die moet langs een hoekje op het bureaublad gehaald worden. Dan herkent het systeem de gebruiker en stelt zich automatisch in aan de hand van de opgeslagen gegevens. Ook past de hoeveelheid licht op de werkplek zich automatisch aan door de ingebouwde lichtmeter in de card.

RSI

Volgens een woordvoerder van ASPA is de techniek vooral geschikt voor bedrijven met werknemers die vaak wisselen van werkplek. "Werknemers hoeven slechts een keer met een ergonoom hun specifieke gegevens op te meten om de data op de chip te zetten. Daarna kunnen zij elke werkplek, uitgerust met het systeem, afstellen naar hun wensen. Dit biedt niet alleen comfort, maar ook efficiency. Bovendien bestrijdt een goede werkhouding spierproblemen als RSI."

De techniek is in twee jaar ontwikkeld door ASPA in samenwerking met productiebedrijf Assenburg en kostte 2 miljoen euro. Beide bedrijven zijn dochters van beursgenoteerd kantoorbedrijf Samas.