Vakbonden in de slag om 'dubieuze' CAO

AMSTERDAM - De grote vakbonden FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond binden de strijd aan met de kleine Landelijke Belangen Vereniging (LBV) over een CAO in de transportsector. De LBV heeft met ruim veertig van de circa 12.000 bedrijven een eigen CAO afgesloten met veel minder goede voorwaarden dan is afgesproken tussen de grote bonden en Transport en Logistiek Nederland (TLN).

“Desnoods sluit ik de poorten van de ondernemingen die meedoen”, aldus vakbondsbestuurder J. Heilig van FNV Bondgenoten zaterdag. “Het gaat een hoop gedoe opleveren. De bedrijven die meedoen aan die CAO zitten aan de onderkant van de markt. Ze kunnen voor hun tarieven eigelijk niet rijden en gaan daarom over op dit soort praktijken. Dit kan niet.”

De CNV Bedrijvenbond doet ook mee met eventuele acties. “We trekken hierin samen één lijn”, aldus onderhandelaar J. Piqué. “Als het nu een verbetering was ten opzichte van onze afspraken, zou ik zeggen dat ze het goed gedaan hebben. Maar dat is het niet. Ik vind het heel vervelend.”

Ongeveer twee weken geleden is er juist een nieuwe CAO voor de sector gesloten. Deze geldt voor de ongeveer 95.000 medewerkers in de branche. Het grote verschil tussen de twee CAO's zit vooral in de vergoeding voor de tweede chauffeur. Die krijgt in de LBV-CAO veel minder uitbetaald. Bij de LBV was zaterdag niemand bereikbaar voor commentaar.

NUwerk

Tip de redactie