DEN HAAG - Buitenlandse bedrijven die een vestiging in Nederland hebben, jagen de werkgelegenheid hier sterk aan. De bedrijven zorgen in Nederland voor 529.000 banen en zijn daarmee goed voor 7 procent van de werkgelegenheid. Vooral buitenlandse ICT-bedrijven leveren veel werk op.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, dat woensdag is gepubliceerd. Het ministerie laat voortaan de filialen van buitenlandse ondernemingen door een onderzoeksbureau in kaart brengen. Het betreft daarbij bedrijven met ten minste zes werknemers.

Nederland telt op dit moment ruim 5000 vestigingen van buitenlandse bedrijven. Bijna één op de drie bedrijven komt uit de Verenigde Staten. Verder is Nederland in trek bij ondernemingen uit Duitsland en Groot-Brittannië.

Meer dan de helft van de buitenlandse ondernemingen is neergestreken in de Randstad, vooral in Amsterdam, Rotterdam en bij Schiphol. Daarnaast trekt de provincie Noord-Brabant veel internationale bedrijven aan, omdat ze daar dicht bij de grens van zowel België als Duitsland kunnen opereren. Noord-Brabant telt pakweg 1000 vestigingen van buitenlandse ondernemingen.

Het gros van de buitenlandse investeerders opent in Nederland een filiaal om producten te maken. Daarnaast hebben veel internationale bedrijven in Nederland een verkoop- of marketingkantoor. Driehonderd concerns bestieren in Nederland hun Europese hoofdkantoor.