AMSTERDAM - De CAO's die tot dusver in 2003 zijn afgesloten, bieden werknemers gemiddeld circa 2,4 procent meer loon. De afspraken omvatten echter weinig andere arbeidsvoorwaarden zoals scholing en verlof, aldus de FNV donderdag in een tussenbalans van het CAO-seizoen.

De gemiddelde loonstijging is lager dan in de CAO's uit het najaar van 2002. Die bevatten doorgaans ruim 3 procent meer salaris. De daling heeft te maken met het Sociaal Akkoord in december. Vakbonden, werkgeversorganisaties en kabinet kwamen toen tot een maximumloonstijging van 2,5 procent.

Volgens CAO-coördinator A. Jongerius van de FNV is de discipline onder de CAO-onderhandelaars tot nu toe groot: "De FNV doet wat ze belooft. Nergens is de afgesproken 2,5 procent overschreden."

Jongerius is teleurgesteld dat werkgevers amper willen praten over andere arbeidsvoorwaarden. "Een verontrustende ontwikkeling, waardoor de maximale loonafspraak van 2,5 procent uit het Sociaal Akkoord onder druk kan komen te staan." Voorbeelden van zulke 'kale afspraken' zijn de CAO's voor de schoonmaak en kinderopvang.

In enkele CAO's is wel een eenmalige extra uitkering overeengekomen, passend in het Sociaal Akkoord. In enkele sectoren waar het minder gaat, is de loonstijging echter flink lager dan het gemiddelde van 2,4 procent. Voorbeelden zijn de grafimedia en de reisbranche.

Tot dusver zijn ruim twintig voorname CAO's afgesloten. De onderhandelaars hebben er nog tientallen te gaan.