DIEMEN - Uitzendorganisatie Randstad wil een rol blijven spelen in het aan werk helpen van moeilijk plaatsbare werknemers, zoals WAO-ers of etnische minderheden. "Laat ons onze gang gaan. We zijn goed voor de arbeidsmarkt", riep tijdelijk bestuursvoorzitter B. Nooteboom dinsdag het kabinet op.

Nooteboom ziet met lede ogen aan dat er plannen zijn te bezuinigen op de subsidie op loonkosten van herintreders (SPAK). Dat soort ingrepen, zoals ook voor bijvoorbeeld de ziektewet ZW op stapel staan, maakt het voor Randstad moeilijker om bij het plaatsen van moeilijke groepen een rol te blijven spelen. "Wij helpen mensen veel efficiënter aan werk. Maar ja, dit soort subsidies schrap je blijkbaar zodra de arbeidsmarkt minder krap wordt." Mede dankzij Randstad is het aandeel van bijzondere doelgroepen onder uitzendkrachten gestegen van 18 procent in 2000 naar 23 procent in 2001.

Randstad heeft vorig jaar meer nettowinst behaald, ondanks een daling van de omzet. De winst kwam uit op 58,6 miljoen euro tegenover 48,3 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam vooral door te bezuinigen op kosten. De omzet nam 6 procent af naar 5,4 miljard euro.

De onderneming ziet voorlopig geen herstel in de markt. Het eerste kwartaal is traditiegetrouw het zwakste. Daarom verwacht Randstad dat het bedrijfsresultaat deze drie maanden dichtbij of net onder break-even ligt. De winst per aandeel zal waarschijnlijk ook lager liggen.

Overige Europese landen

In Europa deed Randstad het beter dan de totale markt. Toch daalde de omzet met 2 procent naar 770 miljoen euro. Dat kan op het conto van Nederland - goed voor de helft van de totale omzet - Duitsland en Zwitserland worden geschreven. Duitsland is afgelopen jaar flink op de schop genomen. Er zijn meer dan twintig kantoren opgedoekt, de organisatie is geordend en de verkoopinspanningen zijn verdubbeld. Sinds afgelopen maart gaat het steeds iets beter. Randstad ziet evenwel pas in 2004 echt licht dagen, wanneer soepeler wetgeving uitzendwerk makkelijker maakt. In de andere Europese landen waar Randstad actief is, nam de omzet toe, waarbij Frankrijk en Italië eruit sprongen.

In Noord-Amerika duikelde de omzet, gerekend in euro's, met 8 procent. De industrie heeft minder personeel nodig. Vooral het vierde kwartaal was bijzonder moeilijk. Desondanks ziet Randstad daar een autonome groei. Bijna een kwart van de omzet komt daarvandaan. In de VS sneuvelen veel kleinere uitzendorganisaties. Randstad wil bij de middenmoot horen omdat een positie onder de echt groten, zoals Manpower en Adecco, niet haalbaar is.

Tempo-Team

Dochter Tempo-Team had vorig jaar te kampen met minder inkomsten. De overname van JMW had een positief effect op de omzet van 1 procent. De totale omzet daalde echter 5 procent naar 587,2 miljoen euro.

Yacht

Bij Yacht, dat specifieke beroepsgroepen uitzendt, zijn de problemen nog steeds niet voorbij. De omzet kelderde ruim 14 procent. De markt voor professionals is nog steeds niet hersteld. Volgens Nooteboom is herstel eerst in de industrie te merken, vervolgens in de administratie en daarna pas bij de functies die Yacht aanbiedt, zoals IT-ers of financiële specialisten.

Bij de zogenoemde in-house services deed Randstad het goed. De omzet steeg meer dan 18 procent. Bij deze tak houdt het uitzendbureau kantoor bij grote klanten voor de planning van de werkzaamheden.