AMSTERDAM - De werkplek blijkt voor werknemers een favoriete plek te zijn om de liefde te bedrijven. Dit blijkt uit een opiniepeiling die carrièresite Monsterboard.nl speciaal voor Valentijnsdag hield.

Maar liefst één op de vier werknemers (27%) zegt wel eens seks te hebben gehad op het werk. 11 procent zegt dit zelfs regelmatig te hebben gedaan en 16 procent heeft het over 'een enkele keer'. Nog eens eenderde (32%) van de circa 3500 ondervraagden geeft aan het nooit gedaan te hebben, maar zegt er op zich geen probleem mee te hebben.

Wie deze Valentijnsdag een kaartje van een collega krijgt, is dus gewaarschuwd.

Op de vraag 'Heb je wel eens seks gehad op het werk?' antwoordde 41% nee, nooit. 32% antwoordde ook nee, maar zou er geen probleem mee hebben. 16% bekende wel een enkele keer seks te hebben gehad op het werk. En 11% doet het regelmatig op het werk.

Nederlanders hebben geen problemen met relaties op het werkUit een onderzoek dat Monsterboard.nl vorig jaar rond Valentijnsdag hield, bleek al dat de Nederlandse werknemer openstaat voor een relatie op het werk. 40% van de werknemers zei toen ooit een relatie met een collega te hebben gehad en 10% had er zelfs op dat moment eentje. Nog eens 30% gaf aan hier geen probleem mee te hebben. Het werk lijkt dus een uitgelezen plek om amoureuze gevoelens te ontwikkelen - of om er zelfs direct aan toe te geven.

Europese uitslagen

Vergeleken met de rest van Europa is het Nederlandse percentage van werknemers die wel eens seks hebben gehad overigens nog aan de lage kant. Uit gelijkwaardige onderzoeken die het Monster Career Network gelijktijdig uitvoerde onder twaalf Europese landen, bleek vooral in de mediterrane landen seks op de werkplek veel voor te komen. In Frankrijk, Spanje en Italië zei in totaal ruim eenderde dit wel eens gedaan te hebben. Italië spande hierbij de kroon, aangezien 16% van de ondervraagden aangaf zelfs 'regelmatig' seks op het werk te hebben.

Het Europese onderzoek kende in totaal ruim 17.000 deelnemers en het is opvallend dat in elk land minimaal een kwart aangaf wel eens (een enkele keer of regelmatig) seks te hebben gehad op de werkplek. Ierland en Finland scoorden in Europa met precies 25% relatief het laagst. Seks op de werkplek is dus een algemener verschijnsel dan men misschien aanvankelijk zou denken.

Rob Brouwer, managing director van Monsterboard.nl: "Dit zijn natuurlijk zeer opvallende resultaten. Je had al werknemers die hun werk mee naar huis namen, maar nu heb je blijkbaar ook mensen die hun huiselijke behoeften mee naar het werk nemen. Het begrip 'overwerken' komt in elk geval in een heel ander daglicht te staan."