VOORBURG - Werknemers zijn eind vorig jaar harder gaan werken. De gemiddelde productie per werknemer is in het derde kwartaal 2002 toegenomen, voor het eerst sinds het jaar 2000.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepresenteerd. Tot dusver nam de gemiddelde productiviteit steeds af, omdat het aantal banen harder groeide dan de productie. In 2001 werd zelfs een historische daling van 0,4 procent gemeten. Ook in de eerste helft van 2002 daalde de arbeidsproductiviteit nog.

Daar blijkt in het derde kwartaal een einde aan te zijn gekomen. Bedrijven hebben flink gesneden in arbeidsplaatsen en vacatures, om zich aan te passen aan de groeivertraging in de economie. Alleen de overheid nam nog mensen aan voor de zorg en het onderwijs. De werkgelegenheid in Nederland is daardoor met slechts 0,2 procent gegroeid in het derde kwartaal 2002, terwijl de productie met 0,6 procent toenam.

Omdat de arbeidsproductiviteit in de eerste helft van 2002 nog zo daalde, komt het totaal over de eerste drie kwartalen nog op een afname van 0,4 procent.