Medewerkers gehandicaptenzorg ervaren veel agressie en geweld op werkvloer

Medewerkers in de gehandicaptenzorg ervaren nog steeds veel agressie en geweld op de werkvloer, blijkt uit een digitale enquête van vakorganisatie CNV Zorg & Welzijn.

​Er is bij de enquête naar de zorg van zowel geestelijke als lichamelijk gehandicapten gekeken. Van de medewerkers in de gehandicaptenzorg geeft 70 procent aan met slaan, bijten, schoppen en knijpen door patiënten te maken te hebben gehad.

Van de ondervraagden is 80 procent wel eens uitgescholden of bedreigd. Een kwart van het personeel ondervindt ook agressie van familie of bekenden van cliënten.

CNV Zorg & Welzijn wijt de cijfers aan krappe bezettingen en de vele tijdelijke flexkrachten. Met meldingen van incidenten bij leidinggevenden wordt niet altijd wat gedaan. Een derde van de medewerkers zegt daar nooit meer wat van te horen.

Geschokt

Voorzitter Anneke Westerlaken van CNV Zorg & Welzijn zegt geschokt te zijn door de resultaten. "Als vakbond begrijpen we dat agressie in deze sector voorkomt, maar wij weigeren om agressie als een normaal verschijnsel te accepteren."

Westerlaken pleit voor meer gekwalificeerd personeel en stabiliteit in de teams. "Om de veiligheid te verbeteren moet het personeel meer invloed en zeggenschap op de werkvloer krijgen. En wij willen gehandicaptenorganisaties aanspreken op naleving en uitvoering van gemaakte afspraken over veilige zorg", aldus de voorzitter.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie