Veilig Verkeer Nederland stelt dat ouders die hun smartphone gebruiken tijdens het autorijden, een boete van 460 euro moeten betalen wanneer ook hun kinderen aan boord zijn. Momenteel is de boete voor telefoongebruik in de auto 230 euro.

De organisatie vindt dat ouders het goede voorbeeld moeten geven en zal daarom het plan bespreken met politieke partijen, meldt de NOS donderdag. 

Het ministerie van Justitie bepaalt uiteindelijk de hoogte van de boetes. Een woordvoerder van het OM laat aan de Telegraaf weten vooralsnog niets met de oproep te kunnen. "Dat is aan de wetgever. Maar wat ons betreft geldt het voorbeeld niet alleen voor smartphones, maar ook voor te hoge snelheid en rijden met alcohol op."

VVD-Kamerlid Barbara Visser zegt dat het lastig wordt om "boetes te verhogen zodra er kinderen in de buurt zijn". "Ouders moeten hun kinderen gewoon opvoeden door het goede voorbeeld te geven."

Skateboard

VVN heeft daarnaast een enquête gehouden onder ouders van kinderen tussen zes en twaalf jaar over hun kennis over speelvoertuigen. Daaruit blijkt dat ouders in veel gevallen niet weten waar hun kinderen met speelgoed als skateboard en spacescooters mogen komen.

Met deze voertuigen zijn kinderen voor de wet een voetganger, dus zij mogen gebruik maken van het voetpad. Indien dit ontbreekt, mogen de voertuigen gebruikt worden op het fietspad. 

De organisatie is niet tevreden met deze uitkomst, omdat ook hiervoor geldt dat ouders een belangrijke rol spelen in het bijbrengen van kennis over verkeersregels.

Aanleiding voor het onderzoek is het nationaal verkeersexamen, waar donderdag 200.000 kinderen aan meedoen.