De horoscooprubrieken in tijdschriften en kranten zorgen ervoor dat bij lezers de interesse wordt gewekt voor een persoonlijke horoscoopduiding bij een astroloog.

Dat zegt de voorzitter van de Astrologische Vakvereniging Nederland (AVN), Menno Noordervliet, tegen NU.nl. De horoscopen die op basis van enkel een zonneteken worden opgesteld, werken volgens Noordervliet voor sommige astrologen als reclame.  

Astrologie komt voort uit de oudere culturen, legt Noordervliet uit. In onder meer de Indiase, Perzische en Egyptische cultuur gaven astrologen vooral consulten aan hogergeplaatsten, maar tegenwoordig kan iedereen naar een astroloog toe voor een consult op persoonlijk niveau of zijn of haar horoscoop lezen in een rubriek in de krant of tijdschrift.

'Popastrologie'

Een deel van de cliënten van Noordervliet komen bij hem terecht via de zogeheten popastrologie: astrologie in kranten en tijdschriften. Die worden volgens de voorzitter van de AVN echter "veel te veel" in algemeenheden geschreven.

Volgens de astroloog wordt er met hagel geschoten in de horoscooprubrieken. Op die manier zal er altijd iets bij iemand wel kloppen. "Ik denk dat mensen in de kranten wel worden voorgelogen. Het is 80 procent duimzuigerij en dat kan ook niet anders, want je kunt het niet op een individu toeschrijven."

"We hebben daar als vereniging ook wel een standpunt over ingenomen. Vroeger gingen we er nog weleens om tekeer, maar tegenwoordig doen we er niet meer moeilijk over", aldus Noordervliet, die stelt dat de horoscopen in kranten ook drempelverlagend werken. "Een volgende stap kan zijn dat ze naar een professionele astroloog gaan. Daar moet je het toch uiteindelijk van hebben."

Horoscoopschrijvers

Noordervliet zegt dat de meeste mensen die de horoscopen schrijven in bladen wel enige interesse hebben in astrologie, maar dat veel van hen ook voornamelijk technieken gebruikt om de tekst iets leuker of individueler te maken.

"Maar in principe kan het natuurlijk niet. Zet eens tien steenbokken naast elkaar en je hebt tien verschillende mensen. Die kunnen niet allemaal in dezelfde week hun vakantieliefje ontmoeten of opeens een nieuwe baan krijgen. Dat is grote onzin."

"Mensen zullen zich er altijd wel iets van in herkennen, maar het blijft wel heel globaal", zegt Noordervliet, die zelf ook een tijd horoscopen heeft geschreven in een populair tijdschrift. "In het begin ging dat heel snel, maar na een hele tijd krijg je weerstand omdat je er te lang over doet. Je voelt dat je in herhaling valt."

"De karakters van een bepaald teken worden eindeloos herhaald. Dus als je een stier bent, dan ben je trouw en houd je van de natuur en lekker eten. Die thema's kun je eindeloos reproduceren."

Zelf leest Noordervliet daarom eigenlijk nog nauwelijks horoscooprubrieken. "De horoscopen zeggen natuurlijk niets. Het is moeilijk om het verschil met een echte consul te ervaren als je dat nog nooit hebt gedaan, want het is toch echt wel een groot verschil."

Consult

Bij de AVN zijn zo'n driehonderd mensen aangemeld, van wie 125 mensen erkend zijn als praktiserend astroloog. Deze astrologen hebben - voordat ze zijn toegelaten - ook een opleiding gedaan en hebben een examen moeten afleggen. De enige manier om echt iets uit een horoscoop te halen, is via een astroloog, stelt Noordervliet.

"Je moet een horoscoop wel echt afstemmen op een individu. Ik hoor vaak van mensen: 'hoe is het mogelijk dat dit zo werkt. Ik dacht dat ik altijd alles vanuit mezelf deed en besloot, maar blijkbaar is er toch een soort onderstroom die je allerlei dingen aanbiedt waaruit je moet kiezen.'"

Zondag is het de Internationale Dag van de Astrologie, op de dag dat de lentewende plaatsheeft. Op zaterdag 25 maart wordt in Nederland ook een nationale dag van de professionele astrologie georganiseerd.