Zes politieke partijen willen dat er een aanvalsplan komt tegen seksueel ongewenst gedrag. GroenLinks, D66, PvdA, PvdD, SP en 50PLUS ondertekenen daartoe maandag een 'stembusakkoord'. Dat doen ze op initiatief van kenniscentrum Rutgers.

In het akkoord staat onder meer dat op scholen meer aandacht moet worden besteed aan seksuele vorming, waarbij ook "wensen en grenzen'' aan de orde moeten komen.

Ook is er meer aandacht nodig voor preventie aan de kant van 'plegers', in plaats van alleen maar in te zetten op de weerbaarheid van meisjes en vrouwen.

Volgens het kenniscentrum hebben 850.000 vrouwen weleens seks tegen hun wil gehad. Een kwart van de jonge vrouwen heeft het afgelopen jaar seksuele intimidatie op het werk meegemaakt. Vier op de tien had last van seksuele intimidatie in het uitgaansleven en de helft kampte met seksuele intimidatie op straat.

Onderzoek

Het kenniscentrum deed samen met onderzoeksbureau Ipsos onderzoek onder duizend Nederlanders over seksuele intimidatie. Een kwart van de ondervraagden heeft in dat onderzoek gezegd het eens te zijn met de stelling "meisjes met sexy kleding aan moeten niet zeuren als ze seksueel getinte opmerkingen krijgen".

13 procent van de ondervraagden vindt daarnaast dat vrouwen niet moeten zeuren als ze lastig gevallen worden als ze sexy gekleed zijn.