Driekwart van de Nederlanders zegt tevreden te zijn over zijn werk. Daarmee zijn de Nederlanders de gelukkigste werknemers van Europa.

Dat staat in een onderzoek van het ADP, een Human Resource dienstverlener, onder 10.000 Europese werknemers. Aan het onderzoek deden 1.300 Nederlanders mee.

Het optimisme komt voort uit de mogelijkheden om thuis te werken. Ook een goede balans tussen werk-privé en een fijne relatie met collega's draagt hieraan bij. Daarnaast ervaren Nederlanders relatief weinig stress tijdens hun werk.

De Nederlandse werknemers zijn bovendien een van de meest optimistisch over hun werkplek wanneer ze naar de toekomst kijken. 81 procent geeft aan de aankomende vijf jaar nog bij dezelfde werkgever te blijven. Alleen de Poolse (84 procent) en de Duitse werknemers (83 procent) zijn nog optimistischer.

Polen eindigt in het onderzoek op de tweede plaats met 74 procent tevredenheid. Zwitserland is nummer drie met 73 procent. De werknemers in Italië zijn het minst tevreden van de werknemers in Europa.

Optimisme

De jongere werknemers in de leeftijd van 25 tot 35 jaar blijken optimistischer te zijn dan oudere werknemers boven de leeftijd van 55 jaar. Volgens het onderzoek zou het optimisme afnemen, naarmate de leeftijd stijgt. In Nederland zijn deze verschillen relatief het kleinst Werknemers in de IT en telecom zijn in 89 procent van de gevallen optimistisch. Dit geldt ook voor het onderwijs (86 procent) en de zakelijke dienstverlening (82 procent) in Nederland.

Ruim een kwart van de Nederlandse werknemers waardeert de fijne relatie met collega's (26 procent) en voelt zich daardoor betrokken. Alleen salaris en en goede arbeidsvoorwaarden (42 procent) motiveren de werknemers nog meer. Ook een goede verhouding tussen werk en privé zorgt voor tevredenheid en motivatie. Een compliment van het management blijkt ook goed te werken.

"Het is positief om te zien dat Nederlandse werknemers het meest tevreden zijn van Europa. Dat geeft aan dat ze zich betrokken en gewaardeerd voelen bij de organisatie,” aldus Martijn Brandt, Directeur ADP Nederland.

"Voor de sectoren en landen waar dat minder het geval is, is het van belang om actie te ondernemen en maatregelen te treffen om het werkplezier onder werknemers te vergroten. Een hoge betrokkenheid zorgt namelijk voor hogere productiviteit en dat leidt tot betere resultaten. Bovendien zorgt het er ook voor dat je aantrekkelijker bent als werkgever - niet onbelangrijk in de huidige arbeidsmarkt."