Tieners en adolescenten die het goed doen op school zijn eerder geneigd om alcohol en cannabis te gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek over het gebruik van sigaretten, alcohol en marijuana onder zesduizend Britse jongeren.

Het onderzoek is gepubliceerd door het British Medical Journal Open en werd gedaan door onderzoekers van University College London. De jongeren moesten voor het onderzoek geregeld vragenlijsten invullen. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat de slimste jongeren minder snel gaan roken maar juist vaker cannabis en alcohol gebruiken. Volgens de onderzoekers is er een correlatie tussen het gebruik van de middelen en de schoolprestaties, maar geen causaal verband.

De onderzoekers hebben geen verklaring voor hun bevindingen. Een mogelijk antwoord zou volgens hen kunnen zijn dat slimmere jongeren meer open staan voor nieuwe ervaringen en experimenten. Een andere mogelijkheid die de onderzoekers aandragen is dat slimmere jongeren vaker uit welgestelde families komen, waardoor de toegang tot bijvoorbeeld alcohol makkelijker zou zijn.