Kinderen die opgroeien in armoede hebben meer kans op sociale-, emotionele- en gedragsproblemen dan andere leeftijdsgenoten.

Het gaat hierbij om kinderen uit huishoudens die een inkomen hebben dat gemiddeld 60 procent lager is dan het nationaal gemiddelde.

Onderzoekers van de University's Department of Public Health and Policy hebben voor hun onderzoek 6.063 Britse gezinnen gevolgd gedurende acht jaar. Al deze gezinnen leefden aan het begin van het onderzoek boven de armoedegrens.

Het inkomen van 14 procent van deze gezinnen zakte gedurende deze periode onder de armoedegrens. De onderzoekers vergeleken de mentale gezondheid van kinderen uit deze gezinnen met kinderen uit de andere 86 procent van de huishoudens.

Kinderen uit een arm gezin hadden 40 procent meer kans op gedragsproblemen, zo bleek uit de vergelijking gepubliceerd in The Lancet Public Health

Moeders

Ook de geestelijke gezondheid van de moeders uit beide soorten gezinnen werd vergeleken. De vrouwen uit een gezin dat leefde onder de armoedegrens hadden 44 procent meer kans op de ontwikkeling van mentale gezondheidsproblemen, wat mogelijk ook invloed heeft op de gezondheid van hun kind(eren).

"Uit deze omvangrijke studie blijkt dat de geestelijke gezondheid van kinderen wordt aangetast door armoede", zegt Alison Garnham van de Child poverty Action Group. "Het feit dat één op de vier kinderen opgroeit in armoede, moet alarmbellen doen rinkelen."