'Werk vrijwilligers wordt steeds complexer'

Nederlanders die vrijwilligerswerk doen, krijgen daar met steeds ingewikkeldere problemen te maken. Armoede, eenzaamheid en laaggeletterdheid blijken in de praktijk vaak hand in hand te gaan, meldt vrijwilligersorganisatie Humanitas.

Volgens CBS-cijfers van vorig jaar zet iets minder dan de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich minstens één keer per jaar in als vrijwilliger. Het meeste vrijwilligerswerk wordt gedaan op school of op het sportveld. Ook het ondersteunen van probleemjeugd en volwassenen die zijn vastgelopen is populair. En vooral daar wordt het werk complexer en blijken problemen niet in een jaar op te lossen, meldt Humanitas woensdag na onderzoek.

62 procent van de ondervraagde coördinatoren ziet zulke ingewikkelde situaties steeds vaker voorkomen. "We zien meer aanvragen waarbij er bijvoorbeeld armoede speelt, samen met een gebrek aan taalbeheersing, terwijl er ook nog een kind met een diagnose zoals autisme of ADHD in huis is", vertelt stadscoördinator Henriette van der Meij van Humanitas in Almere. "Je moet als vrijwilligersorganisatie steeds flexibeler worden."

Zelfredzaamheid

Volgens Humanitas-coördinator Marrit van der Hoest uit Leeuwarden heeft de toename van aanvragen vooral te maken met de maatschappij die een steeds groter beroep doet op zelfredzaamheid van burgers. "Als je al weinig eigen kracht hebt en je niet in staat bent om hulp om je heen te mobiliseren, dan kunnen de problemen zich opstapelen. Zo worden kwetsbare mensen steeds kwetsbaarder", aldus van der Hoest.

Een totaal van 69 procent van de coördinatoren vindt dat hun vrijwilligers voldoende zijn toegerust om met de complexere vraag om te gaan. De rest van de vrijwilligers heeft volgens hen behoefte aan meer training en begeleiding door de nieuwe situatie.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie