Een recordaantal van 678.000 Europeanen heeft in 2015 aan het Erasmus-programma meegedaan. In Nederland kregen dat jaar 13.000 studenten aan hogescholen en universiteiten een Erasmusbeurs, waarmee ze tussen drie en twaalf maanden in het buitenland konden studeren of een stage volgen.

Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie donderdag heeft bekendgemaakt. De EU stak in 2015 2,1 miljard euro in het programma. De Nederlandse studenten ontvingen voor 21,2 miljoen euro steun.

Het uitwisselingsprogramma bestaat precies dertig jaar. Sinds 1987 hebben ruim 182.000 Nederlandse studenten gebruik gemaakt van het Erasmusprogramma, in de EU negen miljoen.

Het staat ook open voor bijvoorbeeld docenten die les willen geven of een vervolgopleiding doen. In 2015 kregen nog eens 10.000 Nederlanders die kans dankzij een Erasmus-bijdrage.

Spanjaarden

Naar Nederland toe komen vooral Spanjaarden, Duitsers en Fransen. De universiteiten van Groningen, Maastricht en Utrecht worden het meest bezocht door buitenlandse Erasmusstudenten.

Volgens EU-commissaris Jyrki Katainen (Werkgelegenheid), een Fin die met een Erasmusbeurs zelf in Engeland heeft gestudeerd, "verbreedt mobiliteit onze horizon en maakt ze ons sterker.” Alle 28 EU-landen plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Turkije doen mee aan het programma.

In 2015 vonden voor het eerst ook uitwisselingen met onderwijsorganisaties elders in de wereld plaats. Er werden 28.000 Europese studenten uitgezonden, waar de EU 110 miljoen euro aan uitgaf.