Scholen in het voortgezet onderwijs gaan alle leerlingen na twee jaar opnieuw advies geven over hun opleidingsniveau.

Daarmee wordt het eindadvies dat op de basisschool wordt gegeven een minder bepalende factor in de schoolcarrière van een leerling.

Paul Rosenmöller van de VO-raad, de koepelorganisatie van middelbare scholen, noemt het plan in Trouw "een van de antwoorden op de kansenongelijkheid in het onderwijs".

"Het schooladvies moet iets zeggen over de start van de middelbare school en niet dienen als verwachting van welk diploma je uiteindelijk gaat halen", zegt Rosenmöller. "Het lijkt ons dus logisch om na twee jaar een nieuw moment in te bouwen waarin je met zijn allen bespreekt: waar sta je nu?"

Het plan is een reactie op de Inspectie van het Onderwijs die in het voorjaar van 2016 waarschuwde dat de ongelijkheid tussen kinderen van hoger- en lageropgeleiden aan het groeien is en dat leerlingen met laagopgeleide ouders minder kansen krijgen in het onderwijs.

Onbedoeld

"We realiseerden ons dat er onbedoeld elementen in het onderwijssysteem zijn geslopen die voor ongelijkheid zorgen", zegt Rosenmöller.

Het advies in het tweede jaar betekent volgens de voorzitter van de VO-raad wel dat het schoolsysteem op sommige middelbare scholen zal moeten worden aangepast, zodat kinderen ook na het tweede jaar nog van opleidingsniveau kunnen wisselen. Hij verwacht dat dat op sommige scholen "een paar jaar kan duren".

De Algemene Onderwijsbond vertelt in een reactie aan NU.nl positief tegenover het plan van Rosenmöller te staan. "Op veel scholen gebeurt dit al. We gaan hierover graag in gesprek met meneer Rosenmöller."