Omdat speciale opvangcentra voor mishandelde mannen steeds voller worden, worden er deze maand twee nieuwe locaties in Nederland geopend.

Volgens Anne Hendriks, clustermanager bij opvangcentrum Kompaan en de Bocht, wordt het steeds meer zichtbaar dat mannen behoefte hebben aan zo’n veilige plek. "Het kan ook zijn dat de mannen er altijd geweest zijn", vertelt ze aan BNR Radio. "De taboesfeer op deze doelgroep wordt steeds kleiner, waardoor mannen zich durven en kunnen melden", aldus Hendriks.

Dat voor mannen het taboe op hulp zoeken toch nog steeds bestaat erkent Saskia de Veld, gedragswetenschapper bij Kompaan en de Bocht. Volgens haar zie je dat vooral aan de hoeveelheid mannen die zich tot nu toe vrijwillig aanmelden. "Dat zijn er veel minder dan vrouwen. Maar we horen vanuit de politie wel terug dat er mannen zijn die dit nodig hebben.", aldus de Veld.

Eerwraak

Behalve dat mannen zich thuis vaak onveilig voelen, hebben ze ook te maken met eerwraak, vertelt Hendriks. "Denk aan een man die anders geaard is en niet wordt geaccepteerd door zijn familie." Volgens De Veld speelt vaak bij alles een groot onveiligheidsgevoel en zijn er ook trauma’s.

Gelukkig krijgen zorginstellingen volgens haar nu meer inzicht in de mannelijke doelgroep. "Maar we zien dat er nog veel jongens in de jeugdprostitutie zijn. Die moeten ook nog uit de taboesfeer", aldus de gedragswetenschapper.