'Werkdruk universitair docent ongezond hoog'

Het gros van de wetenschappers en ondersteunend personeel op Nederlandse universiteiten ervaart een te hoge werkdruk. Dat meldt vakbond FNV maandag op basis van onderzoek onder 2.500 medewerkers.

In de afgelopen drie jaar heeft 60 procent van de ondervraagden lichamelijke of psychische klachten gehad hierdoor.

Ruim 90 procent heeft in die periode vanwege de hoge werkdruk tijdens ziekte toch doorgewerkt, variërend van enkele dagen tot meer dan een maand.

Een van de belangrijkste redenen waarom docenten veel harder moeten lopen is de forse groei van het aantal studenten de afgelopen jaren, terwijl er nauwelijks banen bijkwamen. Ook moeten wetenschappers vaker overwerken door bezuinigingen op ondersteunend personeel.

'Spagaat'

"De cijfers laten de effecten zien van een zeer ongezonde ontwikkeling die al te lang gaande is. Het aantal studenten is in de afgelopen vijftien jaar met ruim 50 procent gestegen, maar het aantal banen nauwelijks. Dat brengt werknemers in een enorme spagaat. Goed onderwijs, onderzoek en ondersteuning geven, gaat hierdoor ten koste van zichzelf. Werkgevers moeten die druk echt gaan wegnemen door een realistisch aantal uur te begroten en meer vaste contracten te geven met meer contracturen", aldus Jan Boersma, FNV-bestuurder Onderwijs en Onderzoek.

De helft van de ondervraagden zegt onvoldoende tijd te hebben om zich goed voor te bereiden op de te geven lessen. Drie op de vijf medewerkers overweegt een andere baan te zoeken.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie