Vorig jaar begeleidde vereniging Humanitas 1.031 eenzame jongeren. Dit jaar komen ze uit op naar verwachting 1.240 deelnemende jongeren, een toename van 20 procent.

Het merendeel van de eenzame jongeren is aangemeld door hun school, nadat een leerkracht bijvoorbeeld zag dat een leerling zich steeds meer terugtrok.

Vereniging Humanitas, met landelijk 22.000 vrijwilligers, zette voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar die zich alleen voelen en ondersteuning nodig hebben, enkele jaren geleden het jongerenmaatjes-project op. De vrijwilligers ondersteunen jongeren door samen dingen te ondernemen en zo stap voor stap hun sociale netwerk te vergroten.

Coördinator vrijwilligerswerk Gerard Benedictus van Humanitas in Twente: "We signaleren een trend. Eenzaamheid is een groeiend probleem onder jongeren. Bij eenzaamheid denken we aan ouderen die met Kerst alleen thuis zitten. Maar je kunt ook eenzaam zijn en je ouders om je heen hebben."

Eenzaam

"Een tiener spiegelt zich aan leeftijdsgenoten, niet aan zijn ouders. Als er geen betekenisvol contact is met leeftijdsgenoten, kun je je eenzaam voelen", aldus Benedictus.

Een oorzaak is volgens hem het gebruik van sociale media. "Je ziet dat er jongeren zijn die niet meer weten hoe ze contact leggen als er geen internetverbinding tussen zit. Via de digitale weg lukt het prima, op een andere manier moeizaam."