Mensen ervaren recreatieve activiteiten, zoals het kijken van een film of het drinken van een kop koffie, als minder leuk wanneer deze worden gepland. 

Spontane activiteiten worden meer gewaardeerd, blijkt uit een studie van de Ohio State University.

Het maken van een grove planning hoeft overigens geen negatieve invloed te hebben op het gevoel dat mensen krijgen bij een activiteit. Voorwaarde is dat er dan geen tijd wordt afgesproken.

"Mensen associëren planningen maken met werk", aldus onderzoeker Selin Malkoc. "We willen in onze vrije tijd vrij kunnen bewegen. Dingen die ons beperken, halen dat plezier naar beneden."

Malkoc analyseerde samen met medeonderzoeker Gabriela Tonietto dertien aparte studies waarin werd gekeken naar welke invloed het plannen van activiteiten heeft op de manier waarop we denken en hoe we de activiteiten beleven.

Spontane afspraak

In een van de studies kregen studenten een kalender waarin lessen, maar ook buitenschoolse activiteiten waren ingepland. De helft van de studenten kreeg vervolgens het verzoek om twee dagen van tevoren met een vriend of vriendin af te spreken om yoghurtijs te gaan eten en die activiteit toe te voegen aan het rooster.

De andere helft moest zich inbeelden ergens een vriend tegen te komen en spontaan yoghurtijs te gaan eten. Uit de resultaten bleek dat de eerste groep de afspraak meer als een verplichting of taak zag dan de tweede groep.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Marketing Research.