'Kind moet meer dan twee ouders kunnen hebben'

Een kind moet meer dan twee ouders kunnen hebben die wettelijk als ouder erkend zijn. Dat schrijft de Staatscommissie Herijking ouderschap woensdag in een advies aan justitieminister Ard van der Steur.  

Maximaal mogen er vier juridische ouders in het spel zijn die het kind in hooguit twee huishoudens verzorgen, opvoeden en het gezag uitoefenen. Ook voor draagmoederschap, waarbij een vrouw een kind krijgt voor een ander, moet een wettelijke regeling komen.

Om juridisch meerouderschap mogelijk te maken is wetswijziging nodig. Juridische ouders hebben meer rechten en plichten tegenover het kind. Het gaat er onder meer om wiens naam het kind krijgt, welke nationaliteit en van wie het iets erft.

Aanleiding voor het rapport zijn het ontstaan van allerlei gezinssituaties die anders zijn dan het traditionele gezin met een vader en een moeder. Het gaat om gezinnen met homoseksuele ouders, samengestelde gezinnen en gezinnen waarin meer mensen met elkaar kinderen verzorgen.

Afspraken

Om het meerouderschap vast te leggen, moeten toekomstige ouders wel een overeenkomst afsluiten die ze aan de rechter moeten voorleggen. Daarin moeten afspraken staan over de geslachtsnaam, de opvoeding en verzorging, de hoofdverblijfplaats van het kind en de financiële lasten. Dit moet allemaal geregeld zijn vóór de geboorte, stelt de commissie onder leiding van oud-politicus Aleid Wolfsen. Bovendien krijgt het kind wettelijk het recht inzicht te krijgen in zijn ontstaan en gegevens te krijgen over donoren van sperma of eicellen.

Ook voor draagmoederschap moeten regels komen. Dit moet de positie van de draagmoeder en de toekomstige ouders vastleggen. Zo kan mogelijke kinderhandel in het buitenland worden tegengegaan.

Van der Steur staat positief tegenover de voorstellen voor het meerouderschap en -gezag. Hij zal gaan bekijken of en hoe de tientallen aanbevelingen uit het rapport uit te voeren zijn.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie