Vanaf volgend jaar wordt bij elke echtscheiding een rechter aangewezen die zich zal verdiepen in alle conflicten die zich daarbij afspelen.

Daarmee moeten de zaken sneller worden afgehandeld, meldt de NOS donderdag. De rechter zal moeten helpen voorkomen dat kinderen de dupe worden bij een scheiding die uit de hand loopt. De zogenaamde 'regierechter' zal praten met de ouders, de kinderen en eventuele hulpverleners.

"In het slechtste geval zijn er drie of vier rechters betrokken bij een vechtscheiding", vertelt familierechter Johan Visser van de rechtbank in Den Haag. "Het gevolg is dat niemand door pakt. Maar als één rechter op het dossier zit, kan die de zaak integraal benaderen en de belangen van het kind beter in de gaten houden."

Doorverwijzen

Rechters zullen voortaan ook vooraf inschatten hoe groot de kans is dat de scheiding uit de hand loopt. De rechtspraak wil afspraken maken met hulpverleners en gemeenten, zodat ze kunnen doorverwijzen als dat nodig is.

Jaarlijks krijgen zo'n 35.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Naar schatting draait tien tot vijftien procent uit op een vechtscheiding. De afgelopen maanden konden mensen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ideeën aandragen om vechtscheidingen tegen te gaan. Indieners van tien tot vijftien voorstellen worden uitgenodigd om hun plannen verder toe te lichten.